Waarom is gember zo gezond?

Gember is natuurlijk een fantastische smaakmaker in je thee, in sauzen en natuurlijk bij wokgerechten. Maar is gember gezond? Ja! Enorm zelfs. Gemberthee heeft bijvoorbeeld superveel gezondheidsvoordelen, en deze zijn ook nog eens met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd.

Voordelen van gember

De meest krachtige voordelen van gember komen bijvoorbeeld door de bioactieve stof gingerol. Wat Gingerol bijzonder maakt is de ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Gember wordt daarom vaak gelinkt aan zijn maag-kalmerend en ontstekingsremmende effecten. Zo wordt het niet zelden ingezet tegen maagpijn, diarree en de misselijkheid.

Kruidige wortel kan meer dan je dacht

De kruidige wortelen kunnen dus waarschijnlijk meer dan je ooit dacht. Hier is een blik op de wetenschappelijk onderbouwde effecten van gember en wat het regelmatig innemen bijvoorbeeld met gemberthee kan betekenen.

‘Betere spijsvertering dankzij gember’

Gember kan je helpen om een opgeblazen gevoel sneller te laten verdwijnen. Het wordt al eeuwenlang gebruikt als hulpmiddel om de spijsvertering te verbeteren in de hele wereld. Gember heeft een anti-misselijkheids- en een anti-winderigheidwerking in zich. Daarnaast is gember goed voor een prettige stoelgang, zo schrijft men.

Minder misselijk door gember

Dezelfde eigenschappen van gember die de spijsvertering ondersteunen, kunnen ook helpen om je zure maag te kalmeren. Gedegen onderzoek toont ook aan dat gember kan helpen reisziekte goed te verlichten. Het kan bijvoorbeeld misselijkheid verlichten bij patiënten na een operatie, zo wordt gesteld. Kortom, een heerlijk vers kopje gemberthee is een goed idee?

Gember helpt zelfs tegen infecties

Tot slot kan gember verlichting bieden bij een verkoudheid en bij griep. Laboratoriumonderzoek suggereert dat gemberextract en essentiële gemberoliën antimicrobiële effecten hebben tegen een reeks ziekteverwekkers. Dat vermogen van gember om virussen en bacteriën te bestrijden, kan je immuunsysteem versterken tegen vervelende bacillen. En dat is in een tijd van pandemieën geen slecht nieuws.